Ir paneli preprečujejo nastajanje plesni

Ali infrardeče ogrevanje deluje proti plesni? Po mnenju strokovnjakov je 30 do 50 odstotkov stanovanj onesnaženih s plesnijo. Plesen lahko negativno vpliva na naše zdravje in jo pogosto odkrijemo zelo pozno. Zato je še posebej pomembno, da vsi lastniki in najemniki stanovanj sprejmejo ukrepe, ki preprečujejo plesen in vlago. V nadaljevanju bomo navedli nekaj razlogov za pojav plesni, kako infrardeči grelci preprečujejo plesni in kako lahko še drugače ukrepamo proti plesni. Kaj povzroča plesen in kako ir paneli pomagajo pri preprečevanju plesni? Plesen se pojavlja tako v starih stavbah kot v novih stavbah in jih povzroča vlaga v kombinaciji s hladnimi stenami. Vlažna območja lahko povzročijo prekomerna vlaga, puščajoče cevi ali napake v načrtovanju. Vedno moramo poskrbeti ne le za odstranjevanje obstoječe plesni, ampak tudi za preprečevanje nove plesni. Prekomerno vlažnost lahko povzroči tudi zgolj prisotnost ljudi v prostoru. Z dihanjem in potenjem se dvigne raven vlage in če se prostori ne prezračujejo, se na stenah naseli kondenzacijska voda. Tudi v kopalnicah in kuhinjah zelo visoko vlažnost povzroča para med prhanjem ali kuhanjem. Če prostorov ne prezračujemo skozi okno, ventilator ali odzračevanje, se bo vlaga usedla na stene. Čez čas bo to povzročilo nastajanje plesni, za katero vemo, da je našemu zdravju zelo škodljiva. Manj občutljivi ljudje tega morda celo več let ne opazijo, saj so posledice lahko vidne šele kasneje, ko smo starejši.

ogrevanje z ir paneli

Sušenje vlažnih sten z ir paneli

Če se sobe in stene ne segrejejo enakomerno, bo nastala kondenzacija in stene bodo vlažne. Vlažne, hladne stene zagotavljajo popolno gnezdilnico za spore plesni, plesni pa se lahko dolgo časa neopaženo širijo brez vidnih znakov. Tudi če prostore redno ogrevate z drugimi viri ogrevanja in vaš dom ali poslovni prostor ni hladen, so stene verjetno še vedno hladne. Razlog za to je, da konvekcijski grelci, kot so na primer plinski ali oljni grelniki ogrevajo zrak namesto sten. Vroč zrak kroži od radiatorja do stropa in ko pride nazaj do tal, se že ohladi. Stene in vogali v teh prostorih so večinoma hladni. Pri dobro izoliranih zunanjih stenah je ta težava manj izrazita, saj izolirane stene bolje shranjujejo toploto. Vendar lahko strukturna odpoved izolacije privede do toplotnih mostov, to je madežev, ki ostanejo hladni, plesen pa se tam naseli. Plesen se lahko še vedno proizvaja tudi v dobro izoliranih hišah, če stavba nima ustreznega prezračevalnega koncepta. Ir paneli namesto zraka neposredno ogrevajo stene in pohištvo v prostoru. Te shranjujejo toploto in jo počasi sproščajo nazaj v prostor. Torej stene niso samo tople, ampak tudi suhe. Z infrardečim ogrevanjem lahko zelo učinkovito preprečimo plesen. Ko plesen uspemo odstraniti iz sten, je najbolje če za nekaj ur ali kar za cel dan ir panel usmerimo direktno v steno, ki je problematična. Od stene naj bo odmaknjen približno pol metra. V tem času bo infrardeči grelni panel steno ogrel tudi od znotraj in odstranil vlago v steni.

Ir paneli so blagodejni za naše zdravje

Ir paneli zmorejo kar devetindevetdeset odstotkov električne energije pretvoriti v toploto. Drugi grelniki žal ne zmorejo proizvesti tako visokega procenta toplote in hkrati veliko prihraniti pri elektriki. Zato lahko infrardeče ogrevanje uvrstimo med bolj ugodne porabnike električne energije. Ir ogrevanje izstopa tudi na drugih področjih. Ker ne izsušujejo zraka, ampak stene, tudi ne izsušujejo naše sluznice in dihal. Stenam pa preprečujejo, da bi v njih zastajala vlaga in s tem povzročanje plesni. Infrardeče sevanje je del spektra naravne svetlobe in tudi sončno sevanje vsebuje ir sevanje. Pri ir sevanju ni bojazni za nevarnosti UV žarkov, tako da smo lahko popolnoma brez skrbi, da bi nam infrardeče sevanje lahko kakorkoli škodovalo. Ravno nasprotno. Toplota ir sevanje prodre v naše telo in globoko v tkivo, zato se nam počutje izboljša, tako fizično kot tudi psihično.

Meni

Nastavitve

Click for more products.
No produts were found.