Ir paneli in poraba elektrike

Ir paneli za svoje delovanje potrebujejo le električno napajanje. Torej ne potrebujemo dimnika, radiatorjev, cevi ali katerih drugih enot. Lahko jih priključimo direktno v vtičnico, saj ima vsaka infrardeča grelna plošča že nameščen kabel v dolžini 1,9 metra. Če želimo, da kabel ni viden, lahko, če nam prostor to dopušča, nad infrardečo grelno ploščo namestimo vtičnico, ali pa kabel po potrebi skrajšamo in ga direktno povežemo z električno napeljavo. Kabel mora skrajšati za to usposobljena oseba in če je povezava na električno omrežje narejena pravilno, bo ir panel tudi pravilno in varno deloval. V primeru pravilnega skrajšanja kabla je garancija še vedno veljavna in traja pet let od nakupa.

Približno porabo elektrike lahko izračunamo že pred nakupom infrardeče grelne plošče

Za čim bolj natančen izračun je pomembno, da nam sporočite čim več podatkov glede prostora, ki ga želite ogrevati. Potrebujemo točno kvadraturo, število zunanjih sten, informacijo glede kvalitete izolacije in oken, višino stropa, ali so prostori v zgornji in spodnji etaži ogrevani, ali so sosednji prostori ogrevani, na kakšno temperaturo želite prostor ogrevati. Na podlagi vseh teh informacij naredimo izračun koliko infrardečih grelnih panelov je potrebnih za ogrevanje tega prostora in kakšna je potrebna moč, da bo prostor lahko ogret na želeno temperaturo. Če gre za ogrevanje bivalnih prostorov, je običajna temperatura okrog enaindvajset stopinj celzija, v spalnicah običajno želimo kakšno stopinjo manj, v otroških sobah in kopalnicah pa kakšno stopinjo več. Za primer lahko navedemo ogrevanje sobe v velikosti sedemnajst kvadratnih metrov, z novejšimi okni, dobro izolacijo, eno zunanjo steno in ogrevanimi sosednjimi prostori ter standardno višino stropa dva in pol metra. V tak prostor bi namestili en tisoč vatni ir panel. Za enostavnejšo uporabo in prihranek električne energije poleg grelne plošče priporočamo tudi uporabo termostata. En tisoč vatni panel porabi en kilovat na uro. Strošek kilovatne ure je odvisen od ponudnika električne energije, ki ga imamo, in se giblje med osem in dvanajst centi na uro. Če upoštevamo, da infrardeči panel deluje približno pet ur dnevno, lahko izračunamo, da je poraba elektrike za ta ir panel pet kilovatov. Ko to pretvorimo v evre, ob predpostavki, da nas en kilovat stane deset centov na uro, je dnevni strošek petdeset centov, mesečni strošek je petnajst evrov. Ker niso vsi dnevi enako hladni, bo infrardeča grelna plošča v toplejših dnevih dan delovala manj časa, ob zelo mrzlih dneh pa morda nekoliko več. To je le približen informativen izračun, ki pa je po naših izkušnjah precej točen in se v realnosti običajno pokaže bolj kot previsok kot prenizek izračun.

Ir paneli v kombinaciji s termostatom omogoča dodaten prihranek pri porabi elektrike

Ob nakupu ir panela Sundirect v našem podjetju prejmete za nakup termostata kar petdeset odstotni popust. Na voljo je več različnih termostatov, ki so različnih oblik in izgledov, nekateri delujejo na baterije, druge je potrebno povezati na električno napajanje.  Večina termostatov omogoča nastavitev urnika ogrevanja, kar pomeni, da si urnik ogrevanja lahko nastavimo povsem po naših željah. Ponoči, ko se ne nahajamo v prostorih, kjer se nahajamo čez dan, ali ob naši odsotnosti, ko smo na primer v službi ali kje drugje, to pomeni, da nas več ur ni doma, seveda vseh prostorov ni potrebno ogrevati na enaindvajset stopinj. Priporočamo, da v tem primeru termostat nastavite na nekaj stopinj manj. Tako bo ir panel s pomočjo termostata v prostoru le vzdrževal nastavljeno temperaturo. Kakšne pol ure ali uro pred našo vrnitvijo, ali preden vstanemo iz postelje, pa termostat nastavimo nazaj na želeno temperaturo in v tem času bo infrardeči grelni panel prostor že ogrel nazaj na želeno temperaturo. Če se naše življenje odvija po določenem urniku, ki je več ali manj enak, potem urnik termostata nastavimo enkrat in opravljal bo svojo funkcijo kot smo mu ukazali. Sicer pa lahko urnik nastavljamo in spreminjamo poljubno po naših željah in tempu našega vsakdana. Vsekakor odsvetujemo, da infrardeče grelne plošče ob vaši odsotnosti povsem ugašate, saj bi tako temperatura v prostoru drastično padla in bi kasneje ir panel potreboval veliko več časa, da prostor ogreje in tako bo porabil tudi več električne energije. Nekateri naši novejši termostati imajo tudi funkciji »odprto okno« in »počitniški način«, ki ponujata dodatne prednosti tako pri prihranku našega časa, kot tudi prihranku elektrike. Več o teh dveh funkcijah bomo napisali v prihodnjih blogih.

Meni

Nastavitve

Click for more products.
No produts were found.