Hišo ogrevamo izključno z ir paneli

V preteklosti smo kar dolgo obdobje hišo ogrevali na kurilno olje. Včasih je bil to najpogostejši način ogrevanja družinskih hiš. V kleti smo imeli peč na olje, na dvorišču pa vkopano cisterno za olje, ki smo jo morali vsaj enkrat letno napolniti. Strošek nabave cele cisterne olja nas je krepko udaril po žepu. Ko so v ulici napeljali mestni plin, smo se odločili za spremembo načina ogrevanja. Kupili smo plinsko peč in se nato kar nekaj let ogrevali na plin. Strošek ogrevanja je bil v primerjavi s prejšnjim, ko smo se ogrevali na olje malce nižji, a mesečne položnice so bile še vedno precej visoke. Ogrevali smo celotno hišo razen garaže. Določeno obdobje smo garažo spremenili v ustvarjalno delavnico, zato se je kmalu pojavila potreba po ogrevanju garaže. Pričeli smo z raziskavo trga, torej na kakšen način bi čim bolj poceni in hitro lahko ogreli garažo, kjer nismo imeli centralne napeljave. Odkrili smo nov način ogrevanja, ki se je pojavil na trgu in kupili nekaj naših prvih ir grelnih panelov.

Ir paneli v garaži in kletnih prostorih

Infrardeče panele smo zmontirali v garažo na strop. Prednost IR ogrevanja se je izkazala takoj. Garaže namreč nismo želeli neprestano ogrevati, temveč le takrat, ko smo se v njej zadrževali in jo spremenili v delavnico. S pomočjo termostata smo nastavili urnik ogrevanja, tako da so infrardeče grelne plošče v naši odsotnosti le vzdrževale določeno temperaturo. Ko smo zaključili s projektom in garaže nismo več potrebovali kot delavnico, temveč le za hrambo avtomobila, smo ir panele enostavno odmontirali in jih prestavili v kletne prostore kjer nismo imeli napeljane centralne kurjave. Z infrardečim ogrevanjem smo bili tako zadovoljni, da smo jih kasneje dokupili, najprej za kopalnico, kjer je bilo prej le talno ogrevanje, kasneje še za dnevni prostor. Izkušnje z ir ogrevanjem so pokazale, da se bomo lahko ogrevali precej ceneje, če plinsko peč izklopimo in celotno hišo ogrevamo izključno z ir paneli. Še naprej smo raziskovali kako bi lahko še dodatno dolgoročno prihranili pri stroških ogrevanja, elektrike, plina. Začeli smo pridobivati obširne informacije glede nakupa in montaže sončne elektrarne.

Ir paneli v kombinaciji s sončno elektrarno na strehi hiše

Pred dvema letoma smo se odločili za nakup in montažo sončne elektrarne. Sončne celice imamo zmontirane na strehi hiše. Investicija nakupa sončne elektrarne ni majhna, povrne se nekje v sedmih ali osmih letih, odvisno od uporabnika. Del sredstev smo si povrnili s pomočjo sklada evropskih sredstev, tako da je bil končni finančni vložek nižji kot ob nakupu. Nam se investicija vsekakor izplača, saj se sedaj ogrevamo tako rekoč brezplačno, računa za porabljeno električno energijo ni. Poleg tega imamo tudi električno vozilo, ki ga lahko prav tako polnimo povsem brezplačno. Četudi celotna investicija nakupa sončne elektrarne še ni povrnjena, so mesečni stroški znatno nižji in občutek je neprimerljivo boljši kot prej, ko smo vsak mesec prejemali položnice z visokimi zneski za plin, oziroma ogrevanje in elektriko.

Poraba elektrike pri ogrevanju z ir paneli

Infrardeči grelni paneli niso velik porabnik električne energije. Vsekakor je dobro, da v hiši poskrbimo za čim manj toplotnih izgub. Če imamo dobro izolirano hišo in novejša večslojna okna potem je toplotnih izgub malo. V primerih ko izolacije nimamo in so okna starejša pa moramo računati na večje toplotne izgube. V tem primeru moramo v prostore namestiti večjo moč infrardečega ogrevanja. Prostore moramo kot pri drugih virih ogrevanja redno in pravilno prezračevati. Ko zračimo je najbolje, da ir grelne panele v tem času enostavno izklopimo. Ko prezračimo pa jih priklopimo nazaj. V kratkem času zračenja se prostor namreč ne bo povsem ohladil. Ker ir paneli ogrevajo stene in predmete v prostoru, temperatura v prostoru tudi dlje časa ostane višja kot pri drugih virih ogrevanja. Za približen izračun porabe elektrike lahko vzamemo dejstvo, da en tisoč vatni ir panel porabi en kilovat na uro, kar je približno osem do deset centov na uro. Ko imamo izračun koliko grelnih plošč bo nameščenih v hiši si lahko približno izračunamo porabo elektrike, ob predpostavki, da infrardeča grelna plošča v zimskem času greje približno pet do sedem ur dnevno. Ti podatki in izračuni so lahko le približni, saj je vse odvisno od tehničnih značilnosti prostorov, ki jih ogrevamo.

Meni

Nastavitve

Click for more products.
No produts were found.