Ir paneli in električna napeljava

Za uporabo ir panelov v klasični enodružinski hiši potrebujemo ustrezno električno napeljavo in enofazni tok. Pod ustrezno električno napeljavo spadajo primerne varovalke in primerni kabli ter vtičnice. Pri starejših objektih kjer električna napeljava še ni bila prenovljena, je potrebno posebno pozornost nameniti obremenitvi na posameznih varovalkah. Najpomembnejše je, da kabli in varovalke niso preobremenjeni. Najmočnejša 1100 watna infrardeča grelna plošča porabi slabih 5 amperov električnega toka. To pomeni, da lahko na 16 ampersko varovalko priklopimo tri panele moči 1100W, pod pogojem, da na tej varovalki ni nobenega drugega porabnika električne energije. Za priklop infrardeče grelne plošče je potreben trožilni kabel premera vsaj 1mm2. Če želimo na napeljavo priklopiti dva ali tri ir panele, pa potrebujemo kabel premera 2,5mm2 .

Ir paneli in poraba električne energije

Ir panele poznamo kot zelo varčne potrošnike električne energije. Popolnoma točnega izračuna za vnaprej žal ni mogoče izračunati, saj je poraba odvisna od velikega števila dejavnikov. To so: izolacija prostora, kvaliteta oken, koliko je zunanjih sten, ali se sosednji prostori ogrevajo, višina stropa, kolikšno temperaturo želimo v prostoru, in tako naprej. Ena 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro. Cena električne energije je odvisna od ponudnika električne energije, ki si ga izberemo. Cene se gibljejo nekje od osem centov do dvanajst centov za en porabljen kilovat na uro. Če vzamemo povprečje deset centov na uro in upoštevamo, da so ir grelne plošče v mrzlih dneh prižgane približno pet do šest ur dnevno, lahko izračunamo, da porabi šestdeset centov na dan. V enem mesecu je torej poraba enega tisočvatnega ir panela med petnajst in dvajset evri. To je okviren izračun, v večini primerov je strošek še nižji.

Predviden izračun stroškov ogrevanja z ir paneli

Kot že omenjeno, popolnoma natančnega izračuna stroškov vnaprej ni moč izračunati. Stroške (približne) lahko vnaprej izračunamo tako, da jih izračunamo za vsak prostor posebej glede na vgrajeno število in moč infrardečih grelnih plošč, ki so v tem prostoru. Običajno se kasneje izkaže, da so dejanski stroški nižji kot smo jih izračunali vnaprej. To velja predvsem za boljše izolirane prostore. Ko delamo izračun moramo upoštevati tudi to, koliko časa se zadržujemo v določenem prostoru, na kolikšno temperaturo ga ogrevamo. Od tega je tudi odvisno, koliko ur dnevno bodo ir paneli delovali. Če smo večji del dneva v službi in infrardeče grelne plošče s pomočjo termostatov nastavimo na optimalno delovanje, potem bomo zagotovo prihranili pri stroških elektrike. Ko nas ni doma namreč temperaturo nastavimo na nekaj stopinj manj kot kadar smo doma. Običajna temperatura v prostorih kjer se več zadržujemo je 21 stopinj, v spalnicah imamo kakšno stopinjo manj, v kopalnicah pa kakšno stopinjo več, predvsem ob urah ko se tuširamo, kopamo.

Kako nam uporaba termostata pomaga prihraniti pri ogrevanju z ir paneli

Ob nakupu ir panela strankam toplo priporočamo tudi nakup termostata. Našim kupcem smo to odločitev prijazno olajšali tako, da v primeru nakupa infrardeče grelne plošče lahko kupijo termostat 50% ugodneje. Tudi dostave blaga našim strankam ne zaračunamo.  Infrardeče grelne plošče lahko delujejo samostojno, torej brez termostata, vendar bomo morali v tem primeru ploščo ročno izklapljati in vklapljati. Če bo ves čas vklopljena v vtičnico in bo stikalo vklopljeno na »on«, bo delovala ves čas, kar običajno ni potrebno. Infrardečo grelno ploščo pustimo neprestano prižgano več ur v primeru, če želimo posušiti kakšno vlažno steno. Več o tem bomo napisali v kakšni prihodnji objavi. S pomočjo termostata in nastavitev, ki jih bomo nastavili, pa bo ir panel deloval toliko časa, da bo prostor ogrel na nastavljeno temperaturo, nato pa ga bo termostat izklopil. Ko bo temperatura v prostoru padla pod nastavljeno, bo termostat grelno ploščo ponovno vklopil. Naj omenimo še, da ima steklena infrardeča grelna plošča z oznako TH400 že vgrajen termostat in pri tej plošči nakup termostata ni potreben. Vsi naši ostali modeli infrardečih grelnih plošč imajo na zadnji strani vgrajeno sprejemno enoto termostata, ki se zelo enostavno in hitro poveže s kontrolno enoto, to je termostatom. 

Meni

Nastavitve

Click for more products.
No produts were found.